Zo scoor je topstukken in de uitverkoop

De uitverkoop staat op het punt om van start te gaan. Tijdens deze periode word je aan alle kanten benaderd en verleid tot het doen van aankopen. Zowel online via advertenties en emails als fysiek als je in de stad bent.

Hoe zorg je ervoor dat je niet eindeloos achter je laptop zit of door de stad slentert, waardoor je energie zakt, je portemonnee leeg raakt en je je laat verleiden tot het doen van aankopen die je eigenlijk niet wilt? Ik geef je in deze mail mijn allerbeste tip hoe de uitverkoop een aanwinst kan zijn voor jouw garderobe, jouw energie en je portemonnee.

Maar voordat ik dat doe, moet ik eerst even de grootste valkuilen met je bespreken. Want als je je daar niet bewust van bent, zit je straks toch opgescheept met kast vol miskopen.

De allergrootste fout die je kunt maken in de uitverkoop is je te laten leiden
door de prijs en het aanbod in plaats van door jezelf.

Bijna alle vrouwen die ik spreek, zijn gevoelig voor afgeprijsde artikelen. Dit komt je vast bekend voor:

  • Je ziet een jurk, je pakt hem uit het rek (of bekijkt hem online) en bent nog er nog niet uit of je hem echt leuk vindt, maar dan zie je ineens dat hij geen 150 euro, maar 75 euro kost…. En ineens bekijk je hem met heel andere ogen. Ineens wordt de jurk interessant. Dat het een mouwloze jurk is waardoor je hem in de winter niet gaat dragen, doet er ineens niet meer toe. Als hij niet was afgeprijsd, had je hem zeker teruggehangen. Maar nu ga je hem toch maar passen (of online aanschaffen).
  • Je hebt een voorliefde voor het dragen van jasjes.  Je hebt er al 8  in je kast hangen, maar nu zie je er een, die heb je nog niet. Niet in deze stof en met dat mooie detail in de mouw. Je neemt deze toch mee naar huis (of bestelt hem online), want voor die prijs kun je hem niet laten hangen. Dat je eigenlijk helemaal geen jasje nodig had, maar een broek om al die andere jasjes bij te dragen, ben je even vergeten….

Wat gebeurt er eigenlijk in dat shop-proces?

Door het grote aanbod en de kortingen verlies je je gezonde verstand.

Ineens gaat het over wat er te scoren valt in het aanbod in plaats van dat het over jou gaat en wat je nodig hebt. Door de lage prijs kijk je niet meer kritisch. Je gaat naar huis met items die je niet nodig hebt, die niet goed zitten of die je eigenlijk niet echt mooi vindt.

Uiteindelijk dragen veel vrouwen de gekochte items niet. En dan krijg je een kast vol met kleding maar ‘je hebt niets om aan te trekken’.

Maar gelukkig, er is hoop!

Mijn belangrijkste tip pas ikzelf al jaren toe, en werkt als een tierelier. Als ik ergens ben en ik dreig mijn gezonde verstand te verliezen (ja, mij overkomt dat ook wel eens), dan denk ik hieraan:

Waar verlang ik naar als ik ‘s morgens voor mijn kast sta?

Ik ga dus met mijn aandacht even weg uit de winkel en de hectiek waar ik op dat moment middenin zit. Ik neem even een time-out. En dan zie ik mezelf even voor mijn kast staan als ik ‘s morgens kies wat ik aan zal doen. En dan weet ik weer: oh ja, ik verlang naar kleur in mijn kast, dat helpt me in de winter. Er hangen genoeg mooie tops, maar ik mis een mooi vest of bijzonder jasje. En dan dus niet in donkerblauw, zwart of grijs, maar in kleur. Ik verbind me  dus even met mezelf en mijn verlangen en maak me even los van de hectiek van het aanbod.

En dat geeft me precies de focus om in de uitverkoop de juiste keuzes te maken.  Mijn hoofd is weer helder en ik kan alles links laten liggen wat niet bij dat verlangen hoort. 

Dus als ik dat vest of jasje in een vrolijke kleur nodig heb, laat ik alle broeken, blouses, jurken, schoenen en alle zwarte en grijze kleding links liggen. Ik kijk er niet naar. Ik scan winkels alleen op vesten of jasjes en op de kleur die ik zoek. Hierdoor wordt de uitverkoop een stuk overzichtelijker en loop ik niet leeg. Niet in mijn portemonnee en niet in mijn energie.

Klinkt misschien heel simpel, maar wanneer heb jij voor het laatst nagedacht over waar je naar verlangt en of het in je kast hangt? En naar welke kleuren verlang jij? Stel jezelf deze vraag eens als je morgenochtend voor je kast staat. Maak het heel concreet voor jezelf. Heb je veel spijkerbroeken en comfortabele truien maar wil je een stap zetten in je carriere en verlang je naar een zakelijke jurk? Of heb je juist veel zakelijke jurken in een donkere kleur in je kast hangen en verlang je naar een kleurrijk zakelijk jasje met een mooie broek? Wat zou jou heel gelukkig maken? Wees zo specifiek mogelijk.

Als je je verlangen volgt, dan zorg je goed voor jezelf. Je koopt alleen items die een bijdrage aan je garderobe zijn. Je kunt meer combinaties maken en andere kledingstukken uit je kast vaker dragen. Daardoor start je de dag vrolijk en makkelijk.

Shoppen in de  uitverkoop begint dus bij je kledingkast, ‘s morgens als jij alleen bent. Daar spreek je met jezelf af waar je voor gaat kijken en waar niet voor. Bekijk je kast als een schatkamer waar alleen topstukken in mogen. Die jou laten stralen, die jou energie en zelfvertrouwen geven. Je wordt echt niet gelukkiger van meer afgeprijsde kledingstukken in je kast. Je wordt wél gelukkiger van de juíste items in je kast.

Contact opnemen of afspraak maken

Heb je een vraag of ben je wel toe aan een goed gesprek over hoe je kleding nog meer jouw essentie mag uitstralen? Wil je een sessie of traject boeken? Vul dan het contactformulier in en ik neem z.s.m contact met je op.

Snel op weg geholpen worden?

GRATIS stylingscan

In een Zoom-sessie inventariseren we samen jouw behoefte of vraag en help ik je op weg door aan te geven hoe we je vraag kunnen oplossen. Ik geef je een paar fijne en praktische tips waar je concreet mee aan de slag kunt.

Naar pagina
GRATIS ebook

Heel fijn dat je deze stap hebt gezet om jezelf een prachtige kledingkast & -stijl te gunnen. Je verdient het om kleding te dragen die jou recht doet. Dus snel aanvragen, downloaden en aan de slag. Op naar een schitterende uitstraling!

Naar pagina
Styling inspiratie nieuwsbrief

Ontvang gratis inspiratie in je mailbox. Wil jij uitstralen wie je echt bent? Kun je daar inspiratie bij gebruiken? Schrijf je hier in en ontvang maandelijks mijn stylingtips om je innerlijke schoonheid tot bloei te laten komen.

Naar pagina

Uitgelichte testimonial

Menu