Haal je met make-up jezelf meer naar voren of verberg je jezelf juist?
Voor veel van mijn klanten is make-up een ‘dingetje’. Ze willen geen make-up op, want dan zijn ze ‘niet meer zichzelf’.
Tegen hen wil ik zeggen: make-up is niet anders dan kleding (hoewel je moeilijker zonder kleding door het leven gaat dan zonder make-up maar dat terzijde).
Je kunt met make-up een deel van jezelf meer naar voren halen, accenten verleggen, jezelf juist zichtbaar maken op een manier die bij jou past. Waarom zou je die prachtige ogen van je niet een subtiel accent mogen geven? Of door je wenkbrauwen wat aan te zetten, een meer volwassen uitstraling creëren? Waarom zou je je niet lekker sexy mogen voelen met knalrode lippen?
Zelf kwam ik tot een hele leuke ontdekking toen ik een visagie training volgde. Hoewel ik erheen ging om alles te leren over de ‘natural look’, zag ik juist een expressief deel van mezelf tevoorschijn komen toen ik de dikste laag make-up denkbaar ophad.
In deze visagie training is er normaliter plek voor 12 cursisten, maar we waren met z’n tweeën. Mijn mede-cursist bleek een jongen van 20 te zijn uit een klein dorpje bij Nijmegen die bij de ICI Paris werkt en binnenkwam met een gezicht dat volledig geshaped en gecontourd was. Een groter contrast dan met mij was bijna niet denkbaar. Ik, vrouw van 50, geobsedeerd door huidverzorging en bio-make-up en van de ‘natural look’ en hij, beetje gender neutraal met geschoren wenkbrauwen.
Het verschil tussen ons werd goed duidelijk in de opdrachten. Waar hij van het model die een ‘natural look’ moest krijgen nog een travestiet wist te maken, liet ik bij een model de smokey eye er nog uitzien als een subtiele dag make-up.
Maar toen moest er ook op onszelf geoefend worden. Onze make-up moest eraf.
Hij kreeg de ‘natural look’ aangemeten. ‘Om hem eens te laten zien hoe het anders kan’, zei de visagiste. En ik was aan de beurt bij de stage make-up. De dikste laag make-up denkbaar, met pikzwarte oogmake-up en nepwimpers.
Met make-up kun je accenten verleggen, expressie geven aan je al mooie gezicht
Het resultaat was verbluffend.
Waar mijn mede-cursist werd omgetoverd in een beeldschone jongen, werd ik een powervrouw. Met die dikke laag make-up zag ik ineens een versie van mezelf die ik nog niet zo goed ken, maar wel heel aantrekkelijk vond. Zo expressief, aanwezig, sexy. Het smaakte naar meer.
Net zoals met kleding, kun je met make-up andere accenten leggen. Meer expressie aan een gezicht geven, of juist meer zachtheid. Scheve wenkbrauwen recht zetten en ogen optisch liften. Weet je dat als je met make-up de ogen lekker aanzet en de lippen een leuke kleur geeft, je optisch je neus kleiner laat lijken? Daar hoeft geen shape- of contourmake-up aan te pas te komen.
Bij ons kwamen er dus door de make-up nieuwe versies van onszelf naar boven waar we een beetje van gingen houden. Aan het einde van de vier dagen training vroeg ik aan hem of er nog iets bij hem was veranderd. Hij zei: ‘ik denk dat ik me iets natuurlijker ga opmaken. Ik vond het toch wel mooi.’
Ik zei dat ik met de stage-look wel eens het podium op wil. En zo bleek dat waar we op het eerste gezicht elkaars tegenpolen waren, we toch meer op elkaar leken dan gedacht.
En was de visagie training niet alleen heel leerzaam en inspirerend, maar liet het mij ook een nieuw gezichtspunt zien. Letterlijk en figuurlijk.
Dus deze is voor al mijn lezeressen die weerstand hebben tegen make-up: welk gezicht hou jij nog verborgen? En nee, je hoeft geen pannenkoek op je gezicht te smeren, echt niet. Het mag heel subtiel. Jaren geleden liet ik een klant die zeer anti make-up was, een oranje lipgloss opdoen. En ineens knalden daardoor haar prachtige groene ogen je tegemoet. Zelfs zij was verbluft. Zo simpel kan het dus zijn.
Ik ga eens nadenken over een podium moment waarop ik die te gekke make-up een keer op kan doen, inclusief mijn haar strak naar achter en een sexy outfit aan.
Ik ben benieuwd wat jij gaat proberen, laat je het me weten?