Het geheim van een kledingkast vol topstukken met een klein budget

Voor veel vrouwen is budget voor kleding een sluitpost in de eerste jaren van haar onderneming. In deze fase ben je druk met de bouw van je website, het opzetten van je dienstenaanbod en je te verdiepen in marketing & sales. Veel ondernemende vrouwen investeren ook in hun persoonlijke ontwikkeling of volgen een traject bij een business coach. Deze zaken hebben simpelweg meer prioriteit dan het kopen van nieuwe kleding.

Wat ik regelmatig zie gebeuren is, dat zodra de basis van je bedrijf is gelegd, de focus meer naar buiten gaat. Naar meer zichtbaar worden. Je gaat presentaties of lezingen geven, wordt actiever op social media, gaat meer netwerken. Er worden professionele foto’s gemaakt voor op je website, misschien ga je webinars geven en video’s opnemen.

En dan ineens slaat de teleurstelling toe als je in je kledingkast kijkt. Je realiseert je dat wat daar hangt, niet meer past bij wie je nu bent. Er hangen items in de kast die niet van goede kwaliteit zijn. Vaak zijn ze zo lang gedragen, dat de vorm eruit is, dat er gaten in zitten of dat de kleur verwassen is. Nu je zover bent om naar buiten te treden, heb je eigenlijk niets om aan te trekken.

Het is mogelijk om met weinig geld een nieuwe garderobe op te bouwen met prachtstukken. Items die jou laten stralen in je nieuwe rol. Die laten zien welke kwaliteiten je hebt. Een kledingkast hoort vol te hangen met enkel topstukken die gemaakt zijn van mooie stoffen. Die een goede pasvorm hebben. Die passen bij jouw stijl en je figuur. Dat is mogelijk met een klein budget.

Er zijn veel mogelijkheden om met weinig geld topstukken te scoren. Ik geef je hier 4 slimme tips. En ik waarschuw je ook voor de meest voorkomende valkuilen.

Tip 1: Sample sales zijn geweldig om topstukken te scoren voor een bodemprijs

Ook als je niet maat 36 hebt kun je daar goed scoren. Abonneer je op de nieuwsbrieven van je favoriete merken en winkels. Sommige merken – zoals Vanilla – hebben 2x per jaar een sample sale, waarbij ze in een weekend al hun voorraad (verschillende maten) voor belachelijk lage prijzen verkopen op een speciale locatie. Als je er snel bij bent (aankondigingen hiervoor komen via de nieuwsbrief), kun je prachtige items voor heel weinig geld kopen.

Mijn persoonlijke favoriet wat sample-sales betreft is die van de winkel Young Designers United in Amsterdam. Ze verkopen er bijzondere kleding van mooie kwaliteit van jonge ontwerpers. Als je de nieuwsbrief in de gaten houdt, dan krijg je vanzelf bericht wanneer hun sample-sale is.

Tip 2: Er zijn outlets waar je mooie items voor weinig geld kunt kopen

Het is natuurlijk kleding van eerdere collecties, maar dat maakt in principe niet uit. Als jij weet wat bij je past, kun je er makkelijk leuke items scoren. Een voorbeeld hiervan is de Esprit Outletstore bij Amsterdam Arenaboulevard. Esprit is al geen duur merk en hier kun je ook nog eens nieuwe items scoren voor een bodemprijs.

Hoewel Pinc Sale zich presenteert als een sample-sale organisatie, vermeld ik ze hier omdat ze ook een vaste winkel hebben. Via sample-sale dagen in Amsterdam en hun vaste winkel in Den-Haag, verkopen ze verschillende merken met 40 – 70% korting. Ook hier geldt: als je naar de dagen in Amsterdam wilt gaan, hou hun nieuwsbrief in de gaten.

Tip 3: Leen kleding bij de Kledingbibliotheek

In Utrecht en Amsterdam bestaat sinds vorig jaar een kledingbibliotheek. Voor een vast bedrag per maand kun je zo vaak je wilt kleding lenen en terugbrengen. Zo kun je dus regelmatig in iets ‘nieuws’ verschijnen terwijl je kast nog klein is!

Tip 4: De uitverkoop is ook een mooi moment om topstukken te scoren

Bij een aantal ketens kun je tegenwoordig ook tijdens de uitverkoop kleding retourneren en je geld terugkrijgen. Zo kun je thuis kijken of je het nieuwe kledingstuk wel met genoeg andere items kunt combineren. Ik koop soms mijn favoriete items tijdens de uitverkoop online, zodat ik zeker weet dat ik rustig kan kijken of het iets voor me is en het terug kan sturen als ik me bedenk. Zorg dus dat je in de uitverkoop jezelf tijd en ruimte geeft om te bepalen of iets echt een topstuk is.

Waar zie ik het vaak fout gaan?

  • Ik zie vaak dat ondernemers die echt geen geld hadden, niet meer kritisch keken naar wat ze kochten. De prijs was doorslaggevend voor de aankoop. Dus ook als je naar een sample-sale of een outlet gaat, kijk heel kritisch: past het echt bij je? Is dit een topstuk of een net-niet item? Twijfel je? Neem het dan niet mee, ook al is het goedkoop.

Een lage prijs mag geen reden zijn om iets te kopen! De enige reden om iets aan te schaffen is omdat het jou laat stralen.

  • Ik zie het vaak fout gaan als vrouwen kleding krijgen van vriendinnen. Er wordt dan niet kritisch gekeken of het item wel past en of het aansluit bij hun persoonlijke stijl. Het is moeilijk om iets te weigeren wat een ander je wil geven. Ik adviseer hier toch duidelijk in te zijn. Ik zie zo vaak dat de kledingstukken niet gedragen worden en ook niet weggegooid. Zo slibt je kast dicht.
  • Een kledingruil is een super gelegenheid om mooie kledingstukken te ruilen. Helaas zie ik het daar regelmatig misgaan. De ingebrachte kleding is toch niet echt mooi van kwaliteit (meer) en vrouwen worden hebberig. Ze nemen van alles mee omdat het gratis is. Doe dat niet! Je gaat het uiteindelijk niet dragen, je kast slibt dicht en je blijft zitten met frustratie.

Ruil alleen kwaliteitsstukken en neem alleen iets mee als je er echt verliefd op bent en het je geweldig staat.

  • De kringloop en de IJHallen zijn ook geliefde plekken voor startende ondernemers. Niets mis mee en ook hier geldt: kijk kritisch! Omdat het maar twee euro kost, gaat het niet beter zitten of mooier staan.
  • Online kopen bij tweedehands platforms of op Marktplaats.nl is alleen een goed idee als je precies weet hoe iets valt. Ik doe dat alleen met items die ik al een keer heb gepast, zodat ik weet dat het goed zit. Niets zo vervelend als een aanschaf die toch niet past, maar die je niet meer retour kunt sturen.

Wees slim

Een garderobe opbouwen met weinig geld is heel goed te doen. Het vergt dat je weet wat bij je past, dat je weet wat je nodig hebt, en dat je heel kritisch kijkt. Juist als je items koopt die weinig kosten, wil het op dat punt nog wel eens misgaan. En heb geduld. Het vergt wel wat tijd om topstukken te verzamelen. Laat je niet verleiden om in de valkuilen te stappen onderweg. Houd een kritische blik. Wees alert. Als je geen geld hebt, moet je gewoon slim zijn!

Beloof jezelf dat er alleen maar topstukken jouw kast in mogen, niets minder dan dat.

Contact opnemen of afspraak maken

Heb je een vraag of ben je wel toe aan een goed gesprek over hoe je kleding nog meer jouw essentie mag uitstralen? Wil je een sessie of traject boeken? Vul dan het contactformulier in en ik neem z.s.m contact met je op.

Snel op weg geholpen worden?

GRATIS stylingscan

In een Zoom-sessie inventariseren we samen jouw behoefte of vraag en help ik je op weg door aan te geven hoe we je vraag kunnen oplossen. Ik geef je een paar fijne en praktische tips waar je concreet mee aan de slag kunt.

Naar pagina
GRATIS ebook

Heel fijn dat je deze stap hebt gezet om jezelf een prachtige kledingkast & -stijl te gunnen. Je verdient het om kleding te dragen die jou recht doet. Dus snel aanvragen, downloaden en aan de slag. Op naar een schitterende uitstraling!

Naar pagina
Styling inspiratie nieuwsbrief

Ontvang gratis inspiratie in je mailbox. Wil jij uitstralen wie je echt bent? Kun je daar inspiratie bij gebruiken? Schrijf je hier in en ontvang maandelijks mijn stylingtips om je innerlijke schoonheid tot bloei te laten komen.

Naar pagina

Uitgelichte testimonial

Menu