Als je verliefd wordt op een net-niet item

Ik was deze week shoppen met een klant. Ze paste een bloes met een leuke print. Hij stond haar fantastisch. De kleuren, de print, de stijl. De stof zat lekker. Ze werd verliefd op de bloes. Alleen…. hij zat niet perfect bij de schouders. Hij trok een beetje. Niet veel, slechts een fractie. Zo’n detail dat je liever negeert, omdat je zo blij bent met het item.

Ze paste een jumpsuit, een wens van haar. De kleur was goed, de vorm paste bij haar figuur, de stof zat zalig. En ook nog verantwoord gemaakt. Geschikt voor verschillende gelegenheden. Wat stond die jumpsuit haar goed. Alleen…. de broek was een fractie aan de korte kant en we misten een overtuigend ja-gevoel.

Als je verliefd bent, vergeet je realistisch te kijken

Zowel de bloes als de jumpsuit hebben we niet gekocht. Met name bij de bloes deed dat een beetje pijn. Soms kun je verliefd worden op een item, en dan wordt het moeilijk nog objectief te kijken. Je wilt dat item graag ‘goed kijken’ en negeren wat je voelt of liever niet zien dat het niet klopt. Dat hoort ook een beetje bij verliefd zijn toch? Dat je gevoel zo overweldigend is dat je vergeet te kijken naar wat logisch is.

Wat er vervolgens gebeurt, is dat de verliefdheid op dat item uiteindelijk wegebt als het een tijdje in je kast hangt. Want datgene waar je niet naar wilde kijken, gaat er uiteindelijk voor zorgen dat je het niet gaat dragen. Het feit dat de bloes wat strak zit bij de schouders gaat je irriteren. Je ziet dat het toch niet zo mooi staat als dat je eerst dacht. En wat eerst een topstuk leek, blijkt uiteindelijk toch een miskoop te zijn.

Alleen rationeel kijken werkt niet

Dit kan ook gebeuren: je trekt iets aan, in dit geval de jumpsuit. Je ziet dat het mooi staat, het voelt lekker. Je wilt echt dat dit een topstuk is, want verantwoord gemaakt, stond op je wensenlijst etc… De praktische bezwaren kun je oplossen. In dit geval door een schoen met een hogere schacht te dragen. Maar hier miste juist het verliefde gevoel. Waar lag dat aan? We vonden dat de jumpsuit een tikje vrouwelijkheid miste die zo mooi bij haar staat. De stijl klopte niet 100%. En daardoor zou het niet hét verschil in haar kast maken.

Als deze jumpsuit in haar kast zou belanden, dan zou haar hart niet een sprongetje maken bij het idee dat ze hem gaat dragen. Het zou een item worden waar niets mis mee is, maar wat haar ook niet dat heerlijke verliefde gevoel geeft.

Soms is het lastig keuzes te maken. Waar moet je naar luisteren? Je gevoel of je verstand?

Mijn advies is om altijd je gevoel te volgen, maar nooit je verstand uit te schakelen. Eerst voel je of iets een echte ‘ja’ is. Heb je zin het morgen al aan te doen? Word je een beetje verliefd op jezelf als je in de spiegel kijkt? Dat is het belangrijkst. Vervolgens ga je nog kritisch langs een aantal checkpunten: is de pasvorm goed, past de stijl bij mij, zit de stof lekker, wat zijn de wasvoorschriften, staat de kleur me goed en kan ik het combineren met andere items uit mijn kast. Als je dat allemaal helder hebt, dan kun je een bewuste keuze maken. En met bewust bedoel ik: hou de balans tussen je verliefde gevoel en de feiten.  Als je er in de winkel even niet uitkomt, neem dan even een time-out. Ga de winkel uit, neem afstand. Zo kun je beter voelen en nadenken om dan vervolgens te besluiten wat je gaat doen.

Tijdens de shopsessie vonden we een aantal items die zowel het ‘ja-gevoel’ hadden als ook helemaal goed zaten. Het proces van voelen en checken vind ik belangrijk om mijn klanten te leren, en daarvoor is het nodig soms dingen los te laten of niet te kopen ondanks dat je het graag wilt.

Zo is kleding kopen gelijk een spiegel voor hoe je met het leven omgaat.

Ben jij iemand die zich impulsief overal instort en dan wel eens denkt ‘wat heb ik nou gedaan’? Of wik en weeg je eerst alles af en ga je hierin zover dat een beslissing nemen dan heel moeilijk wordt? Of weet je de balans inmiddels goed te vinden?
Ik ben heel benieuwd, laat je het me weten in een reactie?

Contact opnemen of afspraak maken

Heb je een vraag of ben je wel toe aan een goed gesprek over hoe je kleding nog meer jouw essentie mag uitstralen? Wil je een sessie of traject boeken? Vul dan het contactformulier in en ik neem z.s.m contact met je op.

Snel op weg geholpen worden?

GRATIS stylingscan

In een Zoom-sessie inventariseren we samen jouw behoefte of vraag en help ik je op weg door aan te geven hoe we je vraag kunnen oplossen. Ik geef je een paar fijne en praktische tips waar je concreet mee aan de slag kunt.

Naar pagina
GRATIS ebook

Heel fijn dat je deze stap hebt gezet om jezelf een prachtige kledingkast & -stijl te gunnen. Je verdient het om kleding te dragen die jou recht doet. Dus snel aanvragen, downloaden en aan de slag. Op naar een schitterende uitstraling!

Naar pagina
Styling inspiratie nieuwsbrief

Ontvang gratis inspiratie in je mailbox. Wil jij uitstralen wie je echt bent? Kun je daar inspiratie bij gebruiken? Schrijf je hier in en ontvang maandelijks mijn stylingtips om je innerlijke schoonheid tot bloei te laten komen.

Naar pagina

Uitgelichte testimonial

Menu