Als vrouw in een mannenwereld: wat doe je dan aan?

Mijn klant Anne zei tegen mij tijdens het intakegesprek: ‘Ik geef veel presentaties aan groepen van voornamelijk mannen. Bijna allemaal dragen ze een donkerblauw pak met overhemd en stropdas. Wat moet ik aan? Ik wil mezelf laten zien, maar als ik alleen al een rok of jurk draag, val ik enorm op. Kleur durf ik al helemaal niet te dragen. Ik weet het niet meer.’

Veel vrouwen die in een zakelijke omgeving werken, worstelen met de vraag hoe ze zich moeten kleden als hun omgeving vooral uit mannen in pakken bestaat. Ze willen niet hun vrouwelijkheid verliezen, maar zijn bang dat ze te sexy overkomen in een rok of jurk. Ze willen graag zichzelf zijn en dragen wat ze willen, maar tussen de blauwe en grijze pakken moet je daar wel lef voor hebben. Wat is dan een verstandige keuze?

 

Hou rekening met je omgeving

Het is belangrijk om je bewust te zijn van hoe je overkomt op je omgeving. Als je een presentatie geeft voor een groep, wil je dat de inhoud van je boodschap overkomt en je kleding speelt daar een rol in. Je outfit moet eraan bijdragen dat je omgeving je serieus neemt en open staat om je boodschap te ontvangen.

Als je een presentatie geeft over de financiële resultaten van het bedrijf aan de aandeelhouders, dan is een bloemetjesjurk geen goed idee. Dan kun je beter kiezen voor strakke lijnen, stevige stoffen en effen kleuren. Bij een presentatie over hoe afdelingen beter kunnen samenwerken aan het personeel van een bedrijf, kan kleur juist goed werken. Een iets soepelere stof kan meer toegankelijkheid uitstralen maar misschien kies je wel voor krachtige lijnen in je outfit om autoriteit uit te stralen. Zo kun je kijken hoe je jouw boodschap kunt ondersteunen met je outfit.

 

Wees jezelf en laat dat zien

Daarnaast is het heel belangrijk dat jij vol zelfvertrouwen voor die groep staat. En dat betekent dat je iets aan moet hebben wat bij jou past, wat jouw energie onderstreept. Ben je een kleurrijk type, dim jezelf dan niet door in donkerblauw of grijs voor zo’n groep te gaan staan. Kijk in welke kleur jij je fijn voelt en kijk of deze klopt bij je verhaal en je toehoorders. Daar is altijd een oplossing voor te vinden. Draag je graag een jurk of rok? Zorg dan dat je decolleté niet te diep is en de rok niet te hoog maar op of over de knie. Zorg voor een stevige, kwalitatief goede stof. Dat geeft je zelfvertrouwen.

Welke keuze je maakt, hangt af van wie je bent en wat je durft. Bij Anne zijn we voorzichtig haar comfortzone gaan oprekken. Van het donkerblauwe pak dat ze eerst altijd aandeed, naar een camel-kleurig pak met hakken. Daarna durfde ze een jurk aan en voegden we subtiel wat kleur toe aan haar outfits. Ze moest even wennen aan het feit dat ze meer opviel, maar toen ze merkte dat dat best veilig voelde, ging ze meer van zichzelf laten zien.

Een andere klant durfde na ons eerste gesprek al een fuchsia bloes aan te doen naar het MT overleg, waarover ze veel complimenten kreeg (wat ze niet verwachtte).

Hoe is dat voor jou? Voel jij je vrij om te dragen wat je wilt of dim je jezelf nog? Denk je wel eens na over je omgeving en of je overkomt op de manier waarop je dat wilt? Het is de kunst om de balans te vinden tussen jezelf laten zien en ook oog te houden voor de omgeving waarin je werkt.

Loop je hierin vast dan denk en kijk ik graag met je mee.

Contact opnemen of afspraak maken

Heb je een vraag? Wil je eens kennis met mij maken? Wil je een sessie of traject boeken? Vul dan het contactformulier in en ik neem z.s.m contact met je op.

Snel op weg geholpen worden?

GRATIS Styling speeddate

Twijfel je of styling iets voor je is? Of het voor jou werkt of niet? Is de stap te groot om direct een betaald advies te boeken? Maak dan kennis met mij en mijn manier van werken. In een speeddate  van een half uur geef ik je een paar tips waar jij zelf mee verder kunt.

Naar pagina
GRATIS ebook

Heel fijn dat je deze stap hebt gezet om jezelf een prachtige kledingkast & -stijl te gunnen. Je verdient het om kleding te dragen die jou recht doet. Dus snel aanvragen, downloaden en aan de slag. Op naar een schitterende uitstraling!

Naar pagina
Inspiratie nieuwsbrief

Wil jij uitstralen wie je echt bent maar klopt je spiegelbeeld niet bij hoe je je voelt? Maak je het jezelf soms moeilijk en verlang je naar meer ontspanning en gemak in je leven? Schrijf je dan hier in en ontvang gratis inspiratie in je mailbox.

Naar pagina

Uitgelichte testimonial