Shoppen: zo omzeil je de vier belangrijkste valkuilen

Als ik met mijn klanten door hun kledingkast ga, dan kom ik heel vaak items tegen die ze hebben gekocht terwijl ze op dat moment al wisten dat ze het eigenlijk niet wilden hebben. Waarom kopen we kleding die we eigenlijk niet nodig hebben of die we niet echt mooi vinden of lekker vinden zitten? En hoe kun je het anders aanpakken? Ik geef je hieronder de vier belangrijkste valkuilen die ik tegenkom en mijn adviezen hoe je ze kunt omzeilen.

Valkuil 1: de verkoopster

Misschien ken je het: je gaat een winkel in en je past een aantal kledingstukken. De verkoopster helpt je graag en haalt een andere maat, een leuke sjaal die bij de jurk past etc. Kortom, je bent een tijdje in de winkel, het contact met de verkoopster is leuk, maar echt blij van de kleding word je niet. Wat doe je dan? Ga je de winkel uit zonder iets te kopen of neem je dan toch dat aardige bloesje mee waar zij zo enthousiast over is?

Bij kleine boetieks met vaak maar één verkoopster is het lastig nee zeggen. Maar toch moet je dat doen als je voelt dat je niets wilt kopen. Hoe doe je dat? Bedank haar uitvoerig voor de fijne hulp en prettige contact. Zeg dat je graag nog eens terugkomt, maar dat je nu voelt dat je niets mee wilt nemen. Vraag wanneer de nieuwe collectie binnenkomt, zodat je dan nog eens kunt komen kijken. Dat is dan gelijk voor jou goede informatie, want misschien wil je vanwege het prettige contact zeker nog eens terugkomen.

Een ander scenario dat vaak voorkomt is: de mening van de verkoopster. Vooral als je wat onzeker bent over je figuur en de verkoopster reageert heel enthousiast, kun je je daardoor iets laten aanpraten waar je zelf niet blij van wordt. Of je gaat met iets naar huis waar je helemaal niet voor gekomen was.

Mijn advies: altijd en alleen naar jezelf luisteren. Vind je een verkoper/verkoopster te opdringerig? Dank ze dan voor hun mening en zeg vervolgens dat je het fijn vindt even zelf te kijken, dat de mening van een ander je altijd afleid.

Twijfel je? Neem dan een foto van jezelf in de spiegel, ga de winkel uit en kijk dan nog eens naar de foto. Via een foto kun je objectiever naar jezelf kijken en dan weet je vaak wel of je het wel of niet wilt kopen.

Valkuil 2: je wilt persé iets kopen

Je kent dat wel: je hebt iets nodig voor dat feestje, die presentatie of die belangrijke afspraak. Of je hebt heel hard een nieuw jasje of broek nodig. Je gaat de stad in, maar kunt het niet vinden. Ga je dan met lege handen naar huis of neem je dan maar iets mee waar je eigenlijk niet blij mee bent….

Ik zie het hier vaak fout gaan. Kasten slibben dicht met dit soort nét-niet items. Uiteindelijk wordt je niet blij van zo’n aankoop omdat die broek ook thuis niet ineens lekker gaat zitten of goed te combineren is.

Wat je wel moet doen: een plan maken naar welke winkels je gaat, niet langer dan 2 uur shoppen en als je niet slaagt, dan ook niets kopen. Zorg dat je voor belangrijke afspraken ruim op tijd gaat bedenken wat je wilt dragen. Zo geef je jezelf de tijd om te zoeken naar die ene outfit waar je je geweldig in voelt. Weet je dat er ook kleding bibliotheken zijn? In veel steden in Nederland kun je daar leuke items huren, ideaal voor een last minute afspraak of een feestje.

Valkuil 3: de goedbedoelde adviezen van je vriendin/moeder/dochter

Shoppen met je vriendin, moeder of dochter kan heel leuk zijn, maar heeft wel een ‘risico’. Ik zie vaak kleding in iemands kast waarvan ze zeggen ‘mijn vriendin/moeder/dochter was hier heel enthousiast over’. Natuurlijk ben je gevoelig voor haar mening want jullie zijn close en ze kent je goed. Maar je moeder kijkt met andere ogen naar jou. Je vriendin heeft een andere smaak. Voor je dochter is het belangrijk dat haar moeder eruit ziet zoals zij vindt dat een moeder eruit moet zien.

Daarnaast hebben ze vaak niet de technische kennis om goed te kijken of iets klopt qua kleur en vorm. Dus als je gaat shoppen met je vriendin/moeder/dochter, voel dan eens voordat jullie op stap gaan, of je vindt dat zij zich echt in jou en in jouw smaak kan verplaatsen en in hoeverre je naar ze wilt luisteren. Alleen al hier even bewust bij stil staan, zorgt ervoor dat je betere aankopen zult doen.

Valkuil 4: de (lage) prijs

De uitverkoop is de periode waarin de meeste miskopen worden gedaan. We worden aan alle kanten verleid om tot aankoop over te gaan. Als je een jasje wat eerst 180 euro kostte ineens voor 55 euro mee kunt nemen, dan doet dat iets in onze hersenen. We worden ineens een stuk minder kritisch. Zit het niet echt lekker, of vind je het wel aardig, maar niet geweldig, dan nemen we het toch mee. En zo koop je nog wat items en voor je het weet heb je veel geld uitgegeven aan kledingstukken die eigenlijk geen plek in jouw kast verdienen. En slibt je kast dicht.

Shoppen begint ‘s morgens voor je kledingkast. Wat mis je als je daar staat? Ga alleen daar naar op zoek. Ga dus geen jurken passen als je op zoek bent naar een vest. Laat alle zwarte items links liggen als je verlangt naar meer kleur. Bepaal wat je uit wilt geven en neem dat contant mee (laat je pinpas thuis). Zo kun je ook tijdens de uitverkoop focus houden. Bedenk dat je jezelf een groter plezier doet door niets te kopen dan door een nét-niet item te kopen.

Contact opnemen of afspraak maken

Heb je een vraag? Wil je eens kennis met mij maken? Wil je een sessie of traject boeken? Vul dan het contactformulier in en ik neem z.s.m contact met je op.

Snel op weg geholpen worden?

GRATIS Styling speeddate

Twijfel je of styling iets voor je is? Of het voor jou werkt of niet? Is de stap te groot om direct een betaald advies te boeken? Maak dan kennis met mij en mijn manier van werken. In een speeddate  van een half uur geef ik je een paar tips waar jij zelf mee verder kunt.

Naar pagina
GRATIS ebook

Heel fijn dat je deze stap hebt gezet om jezelf een prachtige kledingkast & -stijl te gunnen. Je verdient het om kleding te dragen die jou recht doet. Dus snel aanvragen, downloaden en aan de slag. Op naar een schitterende uitstraling!

Naar pagina
Inspiratie nieuwsbrief

Wil jij uitstralen wie je echt bent maar klopt je spiegelbeeld niet bij hoe je je voelt? Maak je het jezelf soms moeilijk en verlang je naar meer ontspanning en gemak in je leven? Schrijf je dan hier in en ontvang gratis inspiratie in je mailbox.

Naar pagina

Uitgelichte testimonial