Toen niets kopen tijdens een shopsessie de beste optie was

Trouw blijven aan mezelf en aan de waarden waar ik voor sta: daar werd ik onlangs voor uitgedaagd tijdens een shopsessie. Ik heb een super leuke klant die een outfit nodig had voor een speciale gelegenheid. Ze wilde echt uitpakken, het was belangrijk voor haar.

Ik ging voor haar voor-kijken in de stad en het was gelijk duidelijk: in een bepaalde winkel hingen genoeg items die bij haar figuur, stijl en kleurentype pasten. En die geschikt waren voor de gelegenheid. Ik was snel klaar met het voorwerk, maar ik voelde spanning. En die werd sterker naarmate de shopsessie dichterbij kwam.

Ik begreep het niet goed. Was ik zenuwachtig? Bang dat het niet goed zou gaan? Ik zal eerlijk bekennen dat het altijd wel een beetje spannend is of datgene wat ik zie voor een klant ook klopt, maar mijn ervaring is dat ik me nooit zorgen hoef te maken. Op de fiets naar de afspraak bedacht ik me ineens dat die spanning misschien wel deels bij mijn klant vandaan kwam, en dat ik die oppakte. En dat bleek te kloppen.

We gingen shoppen. Ze bleek gemaakt voor de kleding die ik had uitgezocht, zo mooi stond alles haar. Er waren uiteindelijk vier outfits waar ze uit kon kiezen. Normaal wordt dan snel duidelijk welke outfit het is. Het is een soort klik die zowel mijn klant als ik voelen. Maar die klik kwam niet. Ze bleef twijfelen welke het mooiste was. En ik voelde het ook niet.

Ik stelde voor even koffie te gaan drinken. Soms helpt het als je een beetje afstand neemt en je even je zinnen verzet. Dus we dronken samen koffie. En toen vertelde ze me iets belangrijks. Iets wat speelde in haar leven op dat moment. Iets wat er zelfs voor kon zorgen dat die speciale gelegenheid niet door kon gaan. Maar ze wilde van het positieve uitgaan, en daarom had ze de shopsessie door laten gaan.

Een tas vol verdriet in plaats van een tas vol blijdschap

En ineens voelde ik dat ik wilde zeggen ‘Hoe zou het zijn als je niets koopt? Voor mijn gevoel zou je -als je nu een keuze maakt- naar huis gaan met een tas vol verdriet. En de bedoeling is dat je met een tas vol blijdschap naar huis gaat.’

Voor mij was dit een belangrijk moment: durfde ik een klant met lege handen naar huis te laten gaan? Durfde ik me 100% uit te spreken? Te gaan staan voor mijn waarde, voor datgene wat zuiver voelt? Of zou ik een keuze forceren zodat ik resultaat kon leveren? Een stemmetje in mijn hoofd schetste nog even wat voor risico ik liep: een klant met lege handen naar huis sturen terwijl ze betaald had voor een shopsessie. Wat zou ze daarvan vinden? Naar de winkel terug moeten en zeggen dat alles wat ze voor mij en mijn klant hadden gedaan en weggehangen hadden, tot geen aankoop zou leiden. Wat zou dat voor mij betekenen als ik een volgende keer een beroep op ze wil doen?
Ik besloot toch trouw te blijven aan mijn waarden.

Helemaal eerlijk en open zijn, zet jou en je klant in hun kracht

Direct nadat ik me uitsprak, bevestigde mijn klant dat ik gelijk had. De situatie was er helemaal niet naar om een besluit te nemen. Er kwam een golf van opluchting en ontspanning. En gebeurde er iets bijzonders: ineens draaide het koffietentje muziek die een speciale herinnering en een boodschap voor haar hadden. En we hadden een mooi gesprek over de betekenis van de outfit en de rol van dit besluit in haar proces. We voelden allebei dat zelfs zonder concrete aankoop, deze shopsessie geslaagd was.

Dus soms moet je risico’s nemen. Iets doen wat buiten de verwachting gaat. Omdat je voelt dat dit het juiste is, voor jou en je klant. Durf jij ook buiten de gebaande paden te stappen af en toe? Iets doen of iets uitspreken wat spannend is maar wel goed voelt? Ik nodig je uit om dat te doen. Doordat ik dat doe (en mijn klanten ook naar mij), gebeuren er dus mooie dingen. En het versterkt ook het vertrouwen in elkaar, heel fijn is dat.

Uiteindelijk ging de speciale gelegenheid wel door, en heb ik haar nog geholpen om de keuze voor de outfit te maken. Ze voelde zich geweldig die dag, precies zoals de bedoeling was.

Contact opnemen of afspraak maken

Heb je een vraag of ben je wel toe aan een goed gesprek over hoe je kleding nog meer jouw essentie mag uitstralen? Wil je een sessie of traject boeken? Vul dan het contactformulier in en ik neem z.s.m contact met je op.

Snel op weg geholpen worden?

GRATIS stylingscan

In een Zoom-sessie inventariseren we samen jouw behoefte of vraag en help ik je op weg door aan te geven hoe we je vraag kunnen oplossen. Ik geef je een paar fijne en praktische tips waar je concreet mee aan de slag kunt.

Naar pagina
GRATIS ebook

Heel fijn dat je deze stap hebt gezet om jezelf een prachtige kledingkast & -stijl te gunnen. Je verdient het om kleding te dragen die jou recht doet. Dus snel aanvragen, downloaden en aan de slag. Op naar een schitterende uitstraling!

Naar pagina
Styling inspiratie nieuwsbrief

Ontvang gratis inspiratie in je mailbox. Wil jij uitstralen wie je echt bent? Kun je daar inspiratie bij gebruiken? Schrijf je hier in en ontvang maandelijks mijn stylingtips om je innerlijke schoonheid tot bloei te laten komen.

Naar pagina

Uitgelichte testimonial

Menu